strategia-integrata-de-dezvoltare-durabila-a-deltei-dunarii-deschizator-de-drumuri-pentru-utilizarea-mecanismului-iti-in-romania

 Catalog-Item Reuse

Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării - Deschizător de drumuri pentru utilizarea Mecanismului ITI în România
Adaugat la data 13 noiembrie 2018

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a organizat luni, 12 noiembrie 2018, Conferința cu tema „Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării – Deschizător de drumuri pentru utilizarea Mecanismului ITI în România”, la Tulcea, în cadrul proiectului cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020. Alături de echipa ADI ITI Delta Dunării au fost prezenți la eveniment oficiali ai MDRAP, MFE, administrației publice centrale și locale. Au fost, de asemenea, prezenți și beneficiari ai mecanismului financiar ITI Delta Dunării.

În cadrul evenimentului a fost prezentată importanța SIDD DD pentru dezvoltarea teritoriului acoperit de macanismul de Investiții Teritoriale Integrate.

Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării s-a conturat din necesitatea de a răspunde eficient nevoilor de dezvoltare socio-economică locală, iar, în acest context, ITI este identificat ca principal instrument de punere în aplicare a SIDD DD.

Unic în România, mecanismul financiar ITI Delta Dunării înseamnă un buget dedicat teritoriului, de aproximativ 1,1 miliarde de Euro. SIDD DD a făcut operaţională ADI ITI odată cu aprobarea H.G. nr. 602/2016. ADI ITI Delta Dunării îşi capătă, astfel, identitatea în mecanismul de gestionare a celui mai mare proiect de investiţii al României.

Practic, la ora actuală sunt 1.583 de proiecte depuse pe ITI în valoare de aproximativ 857 de milioane de euro. Există 553 de proiecte pentru care s-au semnat contracte în valoare de aproximativ 193 de milioane de euro, alte 944 de proiecte, în sumă de aproximativ 563 de milioane de euro, se află în evaluare.

Totodată, există o serie de proiecte majore în pregătire pentru Tulcea – Modernizarea și Extinderea SJU, Modernizarea Portului Tulcea, Investiții care vizează Aeroportul Tulcea și Proiecte pe Biodiversitate din zona ARBDD. Achiziţia de nave de transport prietenoase cu mediul este, de asemenea, un proiect care a prins contur şi care răspunde nevoilor comunităţilor din Deltă.

Un element important în realizarea conectivităţii îl reprezintă drumul expres Brăila-Tulcea-Constanţa, principala componentă a acestuia fiind podul peste Dunăre între Brăila şi Jijila (judeţul Tulcea). Proiectul Pod peste Dunăre (estimat la aproximativ 500 de milioane de euro) are un rol strategic în ecuaţia dezvoltării economice. Este o investiție reper pentru România, respectiv al patrulea pod ca importanță al Europei.

Conferință 12 noiembrie-Prezentare ITI-DD 1

Conferință 12 noiembrie-prezentare ITI-DD 2

Conferință 12 noimebrie-prezentare CJ Tulcea

Conferință 12 noiembrie-prezentare MFE

Conferință 12 noiembrie-prezentare MDRAP