Sala „Dobrogea” din cadrul Consiliului Județean Tulcea a găzduit luni, 2 iunie 2025, o reuniune de lucru care a vizat prezentarea proiectului „Sprijin pentru realizarea documentației privind Proiectul integrat pentru îmbunătățirea condițiilor hidrotehnice, repopulare și reproducere pește, renaturare, monitorizare și protecție în Complexul Lacustru Somova Parcheș, precum și consacrearea conceptului de Deltă a copiilor”.
Obiectivul general al proiectului: Continuarea și îmbunătățirea implementării mecanismului Investiții Teritoriale Integrate în Teritoriul ITI Delta Dunării, inițiat în perioada anterioară de programare, prin acordarea sprijinului necesar elaborării documentațiilor necesare proiectelor integrate.
Obiectiv specific: OS 1 Susținerea beneficiarului ARBDD prin realizarea documentației tehnice aferente Proiectului integrat pentru îmbunătățirea condițiilor hidrologice, repopulare și reproducere pește, renaturare, monitorizare și protecție în Complexul Lacustru Somova Parcheș, precum și consacrarea conceptului de Deltă a copiilor.
Beneficiari:
» Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Lider de parteneriat
» Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Partener
Rezultate așteptate:
•2 întâlniri cu reprezentanți ai UAT Somova, ONG-uri, societatea civilă și organizații locale, mediul privat
•Servicii de consultanță achiziționate
•Studiu de fezabilitate
•Proiect tehnic
„Suntem la o primă întâlnire de lucru cu ONG-urile, mediul public și privat care intră în sfera de aplicabilitate a proiectului. Sigur că ne raportăm acum la o etapă tehnică a proiectului însă ce ne dorim astăzi aici este să avem un prim dialog, un prim schimb de idei, de opinii, de expertiză pentru identificarea celor mai bune soluții pentru implementare”, a declarant în debutul reuniunii Mihaela LUNGU, manager de proiect ADI ITI Delta Dunării.
Alături de președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie PETRE, la eveniment a fost prezent și guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Bogdan BULETE.
Guvernatorul RBDD, Bogdan BULETE a evidențiat efectele benefice ale realizării acestui proiect.
„Mi-am dorit să existe o astfel de investiție și sperăm să existe pentru că acum discutăm doar despre documentația tehnică. Urmează execuția, etapă ce va fi finanțată din fonduri structurale.
Din punctul meu de vedere realizarea unui bazin de reproducere naturală la dimensiunile pe care le permite complexul Somova-Parcheș este esențială pentru popularea de susținere cu resursă piscicolă a Deltei Dunării.
Pe de altă parte, prin acest proiect reușim să unim două componente esențiale pentru protecția mediului și dezvoltarea locală. Avem lucrările hidrotehnice de prevenire a unor situații de urgență și mai nou venim cu acest concept de Deltă a copiilor care va genera dezvoltare locală pe zonele limitrofe – Municipiul Tulcea și Comuna Somova. Se va crea infrastructură, se va integra practic zona într-un circuit turistic iar asta aduce dezvoltarea locală la care mă refer”, a declarat Bogdan BULETE.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mediului instituțional, ai mediului privat, reprezentanți ai Organizațiilor neguvernamentale.
ONG-urile vin cu noi propuneri de dezvoltare a proiectului
Dincolo de aspectele tehnice abordate în cadrul reuniunii este de remarcat interesul Organizațiilor neguvernamentale în sensul în care deja au fost avansate intențiile de a se asocia la acest proiect cu noi idei care să aducă plus valoare.
De exemplu, pe lângă conceptul de Deltă a copiilor care presupune realizarea unui parc tematic pentru cei mici care reunește o serie de elemente interactive, se propune:
- realizarea unei infrastructuri de acostare pentru turism lent cu caiacul
- realizarea unui muzeu al bărcilor din lemn din Delta Dunării – povestiri locale, un proiect făurit în atelierul unde a prins viață și canotca marelui nostru campion din Mila 23, Ivan Patzaichin
Consultare publică
Observații și propuneri pot fi transmise la adresele de e-mail: office@itideltadunarii.com sau iartamon@ddbra.ro, până la data de 16 iunie 2025.

Galerie foto