Marți, 01 octombrie 2024, echipa Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a organizat un atelier de lucru cu tema „Analiza problemelor identificate de către beneficiari/ solicitanți de finanțări nerambursabile dedicate teritoriului ITI Delta Dunării în domeniul serviciilor sociale”.
Au participat la dialog alături de experți ai Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară – ITI Delta Dunării, solicitanți/beneficiari publici și privați - reprezentanți ai administrației publice, furnizori de servicii sociale, Organizații negurnamentale, Grupuri de Acțiune Locală.
Agenda atelierului de lucru:
- Servicii de formare/ocupare pentru tineri, inclusiv pentru tineri NEET, prin pachete integrate de măsuri active personalizate în funcție de profilul tinerilor;
- Servicii specializate pentru victimele violentei domestice;
- Servicii furnizate persoanelor cu dizabilități și familiile/îngrijitorii acestora, prin centrele respiro;
- Servicii pentru o viață independentă acordate persoanelor cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat;
- Locuinte sociale;
- Servicii de suport pentru persoane vârstnice;
- Servicii comunitare pentru copii și familii în vederea prevenirii separării;
- Servicii pentru sprijinirea copiilor vulnerabili aflați în risc de sărăcie/excluziune socială/abandon școlar- Centre multifuncționale
- Discuțiile s-au purtat în prezența reprezentantului Comisiei Europene, Mariana IUSCO -Expert DG Regio și s-au axat pe identificarea de soluții la problemele întâmpinate de actorii implicați în dezvoltarea proiectelor cu impact social în teritoriul ITI Delta Dunării.
Reuniunea de lucru este parte din sprijinul acordat pentru pregătirea proiectelor. Astfel, s-a nuanțat necesitatea unor intervenții punctuale în construcția ghidurilor pentru liniile de finanțare dedicate ITI Delta Dunării, astfel încât acestea să răspundă eficient nevoilor din teritoriu.
De asemenea, în cursul zilei de astăzi, alături de președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre, oficialul Comisiei Europene, Mariana IUSCO -Expert DG Regio a efectuat o vizită în teren la o serie de obiective de investiții realizate cu finanțare prin mecanismul ITI în comunele Jurilovca și Sarichioi.
Vorbim de proiecte de succes care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.
Numai valoarea proiectelor contractate de mediul privat prin mecanismul ITI Delta Dunării, în perioada de programare 2014-2020, înseamnă aproximativ 500 de milioane de euro. Domeniile de activitate ale întreprinderilor care au obținut finanțare europeană sunt variante, de la cercetare-inovare, la proiecte în industria alimentară sau industria serviciilor. S-au dezvoltat investiții, au fost generate locuri de muncă.
Noua modalitate de finanțare pentru exercițiul financiar actual 2021-2027 are la bază fișe de proiecte integrate care acoperă domenii în care s-au identificat necesități ale comunității. Este vorba de o abordare integrată care acoperă sectoarele: Turism, Biodiversitate, Social-Educație, Transport public naval în Delta Dunării, Cercetare, Sănătate.
În acest context, în cadrul vizitei din teren de astăzi, oficialului Comisiei Europene i-au fost prezentate și nevoile de investiții din cele două comunități tulcene, pentru exercițiul financiar 2021-2027 și chiar post 2027.
A fost un semnal clar al nevoii de continuitate pentru mecanismul ITI Delta Dunării pentru un orizont care depășește actualul exercițiu financiar.
GALERIE FOTO
Vezi și ⤵️
ADI ITI Delta Dunării: Masa rotundă ”Măsuri de sprijin pentru prevenirea separării copiilor de familie și reintegrarea copiilor proveniți din sistemul de protecție specială în familie, la nivelul teritoriului ITI Delta Dunării” – 30-07-2024
Reuniunea inaugurală a Comitetului Consultativ al Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării – 04-07-2024