atelier-de-lucru-ITI-Primaria-Tulcea

Capacități de producție pentru energie termică, infrastructură de transport și locuințe sociale, în planul de investiții ITI pentru municipiul Tulcea
Adaugat la data 24 februarie 2022

​Echipa de experți ai Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a avut astăzi o întâlnire de lucru cu oficiali ai Primăriei Municipiului Tulcea. Discuțiile au vizat oportunitățile de finanțare pe care le oferă perioada de programare 2021-2027 iar din această perspectivă s-a făcut practic o evaluare a portofoliului de proiecte cu care Municipalitatea este pregătită să abordeze noul exercițiu finaniciar.

„Pe lângă investițiile din infrastructura rutieră, o componentă importantă pentru municipiul Tulcea o reprezintă investițiile în infrastructura de apă și canalizare. Am înțeles că, Operatorul Regional a reușit să posteze în MySMIS cererea de finanțare în valoare de 172 de milioane de euro. Ușor, ușor acest proiect începe să intre în implementare. Știu că, numai bugetul pentru municipiul Tulcea, din cadrul acestui proiect, se ridică la peste 40 de milioane de euro, diferența fiind distribuită celorlalte unități administrativ teritoriale prinse în proiect”, a spus coordonatorul ADI ITI Delta Dunării, Mircea Sorin Zaharcu, în cadrul reuniunii găzduită de Primăria Tulcea.  

De asemenea, Zaharcu a vorbit despre implicarea echipei de experți ai Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară în dezvoltarea unor investiții pentru eficientizarea sistemelor de termoficare din municipiu.

„Așteptăm documentul consolidat de la societatea de termoficare, astfel încât să facem o solicitare pentru asistență tehnică în vederea elaborării unui studiu de fezabilitate pentru realizarea de capacități de producție pentru energie termică în cogenerare sau alte siteme care să se încadreze în zona Green Deal”, a spus Zaharcu.

Totodată, Mircea Sorin Zaharcu a afirmat că mecanismul ITI trebuie să-și intensifice activitatea pe zona de coordonare, pregătire și sprijinirea beneficiarilor în procesul de implementare a proiectelor.


„Important este să stabilim un mod de lucru pentru perioada următoare astfel încât să putem să avem și rezultate. Rezultatele beneficiarilor sunt rezultatele noastre. Rezultatele noastre înseamnă finanțări și absorbție pentru Guvernul României. Este o relație strânsă și nu trebuie să o scăpăm din vedere”, a spus coordonatorul ADI ITI Delta Dunării.

Propunerile de proiecte ale Primăriei municipiului Tulcea – unul dintre principalii actori din aria de adresabilitate a mecanismului ITI acoperă o paletă largă de necesități pentru comunitate, plecând de la infrastructura de transport, regenerare și infrastructură urbană, asistență medicală comunitară integrată, locuințe sociale și nu în cele din urmă educație.

În acest context, city manager-ul municipiului Tulcea, Nicolae Bibu a subliniat că resursa umană, capacitatea administrativă a Primăriei își concentrează eforturile în ceea ce înseamnă implementarea proiectelor cu finanțare europeană.

Reuniunea a avut ca scop actualizarea portofoliului de proiecte, astfel încât să putem avea o imagine clară asupra nevoii de finanțare în teritoriul ITI Delta Dunării. Acest gen de întâlniri se înscriu în acţiunile curente de monitorizare şi animare pe care le face echipa ADI ITI.


CP-ITI-intalnire de lucru Primaria Tulcea_24-02-2022