proiect-ecologic-tulcea

Un proiect inedit, cu finanţare ITI - Într-o fabrică din Tulcea deşeurile devin ulei industrial
Adaugat la data 5 mai 2021

​​Fabrica funcţionează deja de câteva luni bune la numai câţiva kilometri de municipiul Tulcea, spre Agihiol, pe DJ 222. Din deşeuri de plastic şi cauciuc acolo se obţine ulei industrial. Deşeurile vin de la JT Group şi  sunt descompuse în materii prime de bază. ​

„În mare, cam tot ce înseamnă polimeri. Îi transformăm în produsul petrolier. Practic, inversăm procesul. Uleiul rezultat îl aditivăm şi de aici avem produsele finite care merg mai departe ca atare sau către alţi procesatori”, ne spune inginerul Bogdan Gheorghe, în vârstă de 35 de ani, absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti.

 

Este un proces interesant care se autosusţine. Sistemul produce un gaz de sinteză care ajută la încălzirea reactorului care transformă bidoanele de plastic în ulei industrial. Fabrica are o capacitate de producţie de 10 tone de ulei industrial pe zi. Un produs secundar este parafina care, printre altele, se utilizează în industria de prelucrare a cauciucului.


Investiţia ecologică a generat locuri de muncă. Este finanţată cu bani europeni prin mecanismul ITI şi are o valoare de aproximativ 1 milion de euro, din care contribuţia beneficiarului proiectului înseamnă undeva la 30%.

„Acest proiect a început să prindă contur în urmă cu trei ani. Ideea o aveam din timpul facultăţii. Proiectul ar fi rămas la stadiul de idee dacă nu ar fi existat mecanismul financiar ITI Delta Dunării”, spune Bogdan Gheorghe, administratorul firmei Madona Impex SRL – beneficiar al proiectului. 

GALERIE FOTO


​Descriere sintetică a proiectului

​Beneficiar ​S.C. Madona Impex S.R.L.
​Denumire proiect ​„Dezvoltarea activității de producție în cadrul Madona Impex S.R.L. prin achiziție de echipamente”
​Amplasare​Municipiul Tulcea, Județul Tulcea 
​Program​Programul Operațional Regional 2014-2020 
​Axa prioritară​Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii​
​Contractare ​04.01.2018
​Finalizare​31.12.2021
​Valoarea finanțării nerambursabile ​2.752.734 Lei
​Valoarea totală a proiectului ​4.621.092 Lei