primele-apeluri-prin-PNRR-eficienta-energetica-transport-public-verde

 Catalog-Item Reuse

Primele apeluri prin PNRR pe domenii precum eficiență energetică și transport public verde
Adaugat la data 19 ianuarie 2022

​În luna aprilie a anului în curs, Ministerul va lansa apelurile de proiecte finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, conform Comunicatului de Presă, emis la data de 18.01.2022.

Ministerul va aloca 230 milioane de euro pentru creșe moderne, eficiente din punct de vedere energetic, 2,2 miliarde de euro vor servi eficientizarea energetică și punerea în siguranță din punct de vedere seismic a blocurilor și a clădirilor publice, iar 2,12 miliarde de euro vor servi dezvoltarea unei infrastructuri mai verzi ale localităților din România, potrivit comunicatului.

1.135 vehicule noi, electrice sau cu hidrogen vor fi achiziționate pentru reședințele de județ, municipiul București, orașe și comune, dintre care 715 autobuze, 50 tramvaie, 50 troleibuze și 320 microbuze. Transportul public în România va deveni mai verde și mai inteligent în urma achiziționării a 491 de sisteme digitale de management al transportului public, până în trimestrul 2 al anului 2026. Noile autovehicule vor beneficia și de stații de încărcare corespunzătoare, în urma a achiziționării a 13.200 puncte de încărcare, și vor servi și pentru transportul elevilor.  

În ceea ce privește eficientizarea energetică a clădirilor, se precizează: din suma de 2,2 miliarde de euro, se vor reabilita aproximativ 1,3 milioane de metri pătrați de spațiu locuibil, și din PNRR se va finanța și realizarea Planurilor urbanistice a localităților, necesare pentru o dezvoltare bine gândită.

Suma totală de 4,55 miliarde de euro va fi alocată cu ajutorul unei platforme digitale puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării, până în aprilie 2022, unde autoritățile publice locale vor putea vedea fondurile disponibile, prealocate pentru localitatea respectivă, tipurile de proiecte care sunt eligibile, și vor putea să aleagă dintre acestea în funcție de strategia de dezvoltare de la nivel local.

Pentru detalii consultați Comunicatul de Presă emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.​