mlpda-sprijin-finalizare-proiecte-finantate-fonduri-europene-uat

 Catalog-Item Reuse

MDLPA: sprijin pentru finalizarea proiectelor finanțate din fonduri europene derulate de unitățile administrativ-teritoriale
Adaugat la data 14 aprilie 2023

​Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri – 12 aprilie, un act normativ prin care unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2023, contractarea de împrumuturi, în condiții favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

„Modalitatea de acordare a împrumuturilor, prevăzută în proiect, soluționează unele probleme urgente ale autorităților administrației publice locale, ținând cont de faptul că, în prezent, sunt în implementare proiecte cu finanțare din fonduri europene nerambursabile care trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023”, se arată într-un comunicat al MLPDA.

Actul normativ prevede plafoane în funcție de mărimea localităților. Astfel, consiliile județene dar și municipiile reședință de județ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii 4 milioane, orașele 2 milioane, iar comunele 1,5 milioane de lei.

Termenul limită de depunere la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august 2023.

Pentru detalii, comunicat de presă MLPDA ➡ https://bit.ly/3KPFoa9