Jurilovca este una dintre comunitățile fruntașe pe harta proiectelor finanțate cu fonduri europene atrase prin mecanismul ITI Delta Dunării.
Contribuția mecanismului de finanțare ITI la suma investițiilor (cu surse diverse de finanțare) ce se dezvoltă acum la Jurilovca înseamnă 83 de proiecte (public și privat) cu o valoare de peste 70 de milioane de lei, bani europeni.
Câteva exemple de investiții din sectorul public care au ca suport financiar mecanismul ITI Delta Dunării:
Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Cămin Cultural Sălcioara (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020)
Creșterea accesibilității prin dezvoltarea infrastructurii de acostare în comuna Jurilovca (Programul Operațional Reagional 2014-2020)
Modernizare străzi de interes local Jurilovca (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020)
Amenajare teren de fotbal și vestiare Jurilovca (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 prin G.A.L. Razim)
Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca (Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceceri Maritime 2014-2020 prin FLAG Delta Dunării)
Promovarea patrimoniului cultural din Jurilovca prin achiziționare unei scene (Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceceri Maritime 2014-2020 prin FLAG Delta Dunării)
De asemenea, la Jurilovca, în mediul privat se dezvoltă investiții, cu precădere, în agricultură, pescuit, turism.
***
Camelia Donțu prezintă, în cadrul Știrilor Pro Tv, campania Fonduri europene-succese românești. Importanța mecanismului financiar ITI Delta Dunării în dezvoltarea teritorială este evidențiată prin reportajul de miercuri, 04 ianuarie 2023, în care comuna Jurilovca a fost vedetă.
Sursa video ©
www.stirileprotv.ro
***
Cu bani europeni obținuți prin mecanismul ITI reușim, de exemplu, să transformăm o dorință veche de 100 de ani în realitate : la podul peste Dunăre Tulcea-Brăila. Reușim, de asemenea, să modernizăm Portul Tulcea – și aceasta o premieră pentru istoria post-decembristă a României. O investiție necesară pentru turismul tulcean și pentru ceea ce înseamnă imaginea orașului Tulcea și a României în lume.
Cetățenii beneficiază de drumuri reabilitate, de educație în școli modernizate, de echipamente și aparate medicale de înaltă performanță în spitale. Tot cu bani europeni este susținută și inițiativa antreprenorială.
Începutul: Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 602/2016
ITI constituie un avantaj major pentru comunitățile beneficiare: Mecanismul ITI a adus finanțare dedicată unui teritoriu clar definit. În exercițiul financiar 2014-2020, beneficiarii nu au intrat într-o competiție națională unde șansele la accesarea finanțării ar fi fost mult mai mici, dacă nu chiar nule
Unde suntem în prezent: 1.728 de proiecte contractate (pentru care s-a obținut finanțare) din care aproximativ 1.000 în mediul privat
➡ Teritoriul acoperit de mecanismul ITI Delta Dunării