ghiduri-finantare-impaduriri-pnrr

 Catalog-Item Reuse

Ministerul Mediului anunță lansarea în consultare publică a două ghiduri de finanțare pentru împăduriri și reîmpăduriri, prin Planului Național de Redresare și Reziliență
Adaugat la data 21 iulie 2022

​Ministerul Mediului anunță lansarea în consultare publică a două ghiduri de finanțare pentru împăduriri și reîmpăduriri, prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri

Măsura de investiții din PNRR -  Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56 000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. Totodată, vor fi finanțate lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Primul ghid de finanțare pentru împăduriri este obiectul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de  păduri", cu o valoare totală estimată la 500 de milioane de euro. Schema vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha. Beneficiarii acestei scheme pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

Investiții în reîmpăduriri

În ceea ce privește Investițiile în reîmpăduriri, acestea sunt obiectul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale", cu o valoare totală estimată la 100 de milioane de euro. Schema a fost aprobată de CE.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat pot fi deținătorii publici sau privați ai unui teren aflat în fondul forestier național care a fost afectat de acțiunea unor incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale, pe o suprafață de minim 0,5 ha de împădurit, indiferent de mărime, precum și formele asociative ale acestora.

 

Detalii în comunicatul de presă atașat

Comunicat_lansare_ghiduri_ PNRR_impaduriri​


GHID_PNRR_2022_C2_I1_împăduriri

ANEXE_PNRR_2022_C2_I1_împăduriri​

GHID_PNRR_2022_C2_I1.B_reimpaduriri

ANEXE_PNRR_2022_C2_I1.B_reimpaduriri

Pentru observații și clarificări: dgpnrr@mmediu.ro

Sursa: www.mmediu.ro