expozitia-saptamana-verde-madr-berlin-romania

 Catalog-Item Reuse

Salata cu icre de știucă de Tulcea și plăcinta dobrogeană sunt parte din regalul gastronomic cu care România încântă, cu siguranță, la Berlin
Adaugat la data 20 ianuarie 2023

​Cea de-a 87-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2023" (Grüne Woche), se desfășoară în perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă anual la expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

La ediția din 2023 a expoziției „Săptămâna Verde" de la Berlin se vor regăsi peste 60 de preparate din cele aproximativ 700 înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale, informează MADR.

Alături de magiunul de prune Topoloveni, de telemeaua de Sibiu și cârnaţii de Pleşcoi, reprezintă România la Berlin salata cu icre de știucă de Tulcea și salata tradițională cu icre de crap, produse cu certificări europene, marca Deltaica - una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a peștelui din țară care s-a dezvoltat cu ajutorul banilor europeni. Investiția a beneficiat de finanțare prin mecanismul ITI Delta Dunării. Printre cei care au gustat produsele de aici se numără și Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

Mai fac parte din regalul gastronomic cu care România încântă, cu siguranță, la Berlin, plăcinta dobrogeană și sardeluța marinată în ulei, produse ce urmează a fi înregistrate la nivel european.​Sursa foto ©MADR​

„Membrii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale vor participa la eveniment cu produse tradiționale și materiale promoționale aferente, din județele: Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Cluj, Gorj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea și Vaslui.

Totodată, patronatele și federațiile din sectorul industriei alimentare vor fi prezente cu produse ale companiilor cu potențial de export din județele Buzău, Constanța, Vâlcea, Suceava, Tulcea și vor expune în cadrul standului MADR produse de patiserie și panificație, carne, lactate, procesare legume-fructe.

Sortimente de vin alb, roze și roșu, mere de Voinești, diverse sortimente de miere și uleiuri presate la rece din județele Giurgiu și Cluj, dar și produse ecologice precum gemuri, dulcețuri, sucuri și siropuri vor fi prezentate și degustate la standul MADR”, se arată într-un comunicat de presă al MADR.

Expoziția „Săptămâna Verde 2023" reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. În plus, acest eveniment constituie o oportunitate pentru dezbaterea unor probleme de actualitate, cum ar fi: protecția climei, economia circulară, conservarea resurselor și utilizarea durabilă a terenurilor​.​