MFE-tablete-scoli

 Catalog-Item Reuse

MFE: 175 milioane Euro fonduri europene pentru tablete, echipamente de protecție și containere sanitare mobile pentru școlile din România
Adaugat la data 1 septembrie 2020

Elevii din unitățile de învățământ preuniversitar vor primi  tablete școlare și echipamente IT, în limita valorii de 100 milioane euro, necesare pentru buna desfășurare a cursurilor, ca urmare a situației generate de pandemia COVID-19. Totodată, școlile vor fi dotate cu echipamente de protecție medicală și dezinfectanți, în limita valorii de 50 milioane euro, precum și containere sanitare mobile, în care se vor investi alte 25 milioane euro.

Finanțările, din fonduri europene nerambursabile, sunt reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 144 /2020  privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020-2021 în contextul riscului de infecție cu virusul SARS-Cov-2, publicată în Monitorul Oficial în data de 25 august.

Din cele 100 milioane euro destinate echipamentelor IT, 87,5 milioane euro sunt din fonduri europene nerambursabile și 12,5 milioane este contribuția statului român, fondurile fiind asigurate în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014 -2020. Celelalte tipuri de echipamente de protecție și containerele sanitare mobile vor fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Achiziționarea de containere sanitare mobile este eligibilă pentru unitățile școlare care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă și canalizare, cu condiția contractării în condițiile legii a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării containerelor, în limita valorii de 5.000 euro/container. Decontarea cheltuielilor cu containere mobile sanitare urmează regimul de cost simplificat, cu obligația beneficiarului finanțării de a depune documente justificative privind costul de achiziție al acestora.

Beneficiarii măsurilor vor fi unitățile de învățământ preuniversitar de stat, autoritățile publice locale pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, dar și parteneriatele dintre cele două, conform prevederilor OUG nr. 144/2020.

  Sursa: Comunicat MFE-tablete școli

NF_OUG_144-2020​