GAL-Delta-Dunarii-proiectul-TOURAL-ITI-programul-HORIZON

 Catalog-Item Reuse

Asociația Grup de Acțiune Locală Delta Dunării implementează proiectul TOURAL, finanțat prin programul HORIZON 2023
Adaugat la data 4 iunie 2025

Unul dintre cele 5 grupuri de acțiune locală (GAL) de pe teritoriul I.T.I. Delta Dunării este Asociația GAL Delta Dunării. GAL Delta Dunării implementează, în această perioadă, proiectul TOURAL finantat prin programul HORIZON.

TOURAL - Multidimensional model of tourism verticals driving the sustainable balanced growth among rural & remote grids and urban clusters of rural regions, fostering macro-regional cooperation (https://toural-project.eu/ ) – a fost inițiat în ianuarie 2024 și este implementat de către un consorțiu internațional constituit din 20 entități din 8 țări europene (Grecia, Bulgaria, România, Ucraina, Croația, Franța, Italia, Turcia), fiind coordonat de către Centrul de Cercetare și Tehnologie Hellas (CERTH, Salonic / Grecia).

Proiectul adoptă o strategie de lucru bottom-up, ce implică abordarea conceptului de co-creare alături de actorii locali din domeniul turismului, în 3 regiuni aflate în macro-regiunea Marea Adriatică – Marea Ionică și alte 3 regiuni din Bazinul Mării Negre. Prin proiect sunt prevăzute, așadar, șase studii de caz (regiuni preponderent rurale și izolate), în care vor fi analizate atât dezvoltarea actuală a turismului cât și premisele dezvoltării viitoare, pe baza modelului ce va fi realizat prin proiect. Una dintre cele sase zone-pilot este zona Deltei Dunării.


Scopul proiectului TOURAL este de a propune un model care să sprijine dezvoltarea turismului din zonele participante, printr-o abordare multi-dimensională, participativă și integrată. TOURAL se concentrează pe turismul cultural și creativ, ca principali vectori ai dezvoltării durabile, în contextul necesității conceperii unor oferte de turism inteligent multi-destinație și multi-dimensional, dezvoltate în cadrul unei cooperări macro-regionale pe domeniul cercetării în turism.

Primele acțiuni desfășurate în cadrul proiectului TOURAL, în anul 2024, au constat în completarea unor chestionare pentru alcătuirea bazei de date a proiectului, cu privire la:

  • actorii locali din fiecare zonă-pilot, influența și puterea lor de decizie în ceea ce privește dezvoltarea turismului
  • destinațiile turistice care îndeplinesc condițiile stabilite prin proiect – respectiv izolare, accesibilitate limitată și / sau constrângeri impuse de transport și mobilitate, așezarea în zonele costiere, populație redusă, sezonalitate însemnată

Sulina și Sfântu Gheorghe au fost destinațiile turistice avute în vedere de către echipa de proiect, pentru analiza primară.

Cele 4 nișe considerate a fi vectorii de dezvoltare sustenabilă a turismului, propuse prin proiectul TOURAL sunt:

  • Turismul de peisaj & turismul cultural subacvatic,
  • Turismul cultural și creativ,
  • Turismul științific,
  • Turismul pentru persoanele vârstnice (silver tourism).

Prin proiect, au fost prevăzute diferite instrumente de sondare a opiniei publice și actorilor regionali cu competențe pe domeniul turismului, printre care și organizarea unor workshop-uri de tip Living Lab – laboratoare de idei si creativitate, în cadrul cărora participanții sunt confruntați cu acele aspecte care reprezintă bariere în procesul de dezvoltare sustenabilă a turismului, conlucrând pe grupuri de lucru pentru a oferi potențiale soluții care să contribuie la rezolvarea problemelor reale din fiecare  zonă-pilot a proiectului.

Pentru detalii, vezi comunicatul atașat ⬇️

Comunicat_TOURAL_GALDD