Fondul-pentru-modernizare-Ghidul-privind-modernizarea-instalatiilor-EU-ETS-pentru-cresterea-eficientei-energetice-consultare-publica

 Catalog-Item Reuse

Fondul pentru modernizare: Ghidul privind modernizarea instalațiilor EU-ETS pentru creșterea eficienței energetice, lansat în consultare publică
Adaugat la data 10 aprilie 2025
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului privind CONDIȚII SPECIFICE DE ACCESARE A FINANȚĂRII Sprijin pentru modernizarea instalațiilor EU-ETS la nivelul BAT pentru creșterea eficienței energetice.

Solicitanții eligibili sunt: Operatori economici (societăți și regii autonome) - entități cu personalitate juridică înregistrate în România, sau în statul membru a cărei naționalitate o dețin și care activează în conformitate cu legislația națională în domeniu, pe teritoriul României, respectând condiția înregistrării la ONRC și care fac dovada intrării sub incidența schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EUETS) la momentul depunerii Cererii de finanțare (Activitățile acestora se regăsesc în Anexa I la Directiva nr. 87/2003 de instituire a unui program de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră, cu modificările și actualizările ulterioare).

​Fiecare cerere de finanțare va cuprinde în mod obligatoriu cel puțin una din următoarele acțiuni:

a) înlocuirea echipamentelor la nivelul operatorilor economici, retehnologizarea și modernizarea sistemelor de producție, având ca rezultat creșterea eficienței energetice și respectarea cerințelor BAT pentru industrie, 

b) implementarea unor măsuri de recuperare a pierderilor de energie din procesele tehnologice, 

c)  sisteme privind identificarea vârfurilor de consum și eliberarea graduală a energiei și planificarea acesteia, 

d) alte pachete de măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice prin investiții în echipamente eficiente energetic, la nivelul operatorului economic, cu impact major în reducerea emisiilor GES, încadrate în segmentul eficienței energetice în industrie.

Finanțarea este eligibilă la nivelul unuia sau mai multor puncte de lucru ale unei întreprinderi, dar în cadrul aceluiași proiect. Un aplicant poate depune un singur proiect în cadrul apelului de finanțare.

Bugetul estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 150.000.000 euro.

Valoarea maximă a ajutorului de stat ce poate fi acordat prin prezenta măsură este de până la 30.000.000 EUR per beneficiar/ proiect de investiții, reprezentând maxim 100% din costurile eligibile prevăzute în Anexa 4.

Perioada de consultare publică este de 30 de zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei.

Persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi transmise la adresa de e-mail: programcheie7fm@energie.gov.ro, până la finalizarea perioadei de consultare publică.

 

Ghidul de finanțare PC7_forma consultativă

​Sursa: https://energie.gov.ro/