Miercuri, 28 octombrie 2020, a avut loc o ședință organizată de Administrația Prezidențială la care a participat Primul-ministru alături de miniștrii cu atribuții în domeniul gestionării fondurilor europene pentru a analiza stadiul pregătirii Planului Național de Redresare și Reziliență.
Fondurile care vor fi accesate prin bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructura energetică și de mediu, de a implementa programe de digitalizare în economie, în administrație.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre modalitățile concrete prin care România va putea accesa integral și utiliza cât mai eficient aceste fonduri.
S-au stabilit 12 direcții prioritare, respectiv: sănătate, educație, digitalizare și securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri și antreprenoriat, cercetare-inovare, precum și creșterea capacității de reziliență în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar.
Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali ai Planului Național de Redresare și Reziliență, și anume:
I - Tranziția Verde și combaterea schimbărilor climatice;
II - Serviciile Publice, dezvoltarea urbană și valorificarea patrimoniului și, nu în ultimul rând,
III - Competitivitate economică și reziliență.
OUG 155-2020